Despre noi

Clinica Universitară de Psihologie (Clinica PsyTech) este o Clinică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), înfiinţată prin Hotărârea Senatului UBB nr. 20357/5.11.2007. Clinica PsyTech este o premieră în România, fiind prima Clinică Universitară de Psihologie din ţară. Numele „PsyTech” reflectă serviciile psihologice inovative pe care le oferim, completate adesea de tehnologii avansate (ex. realitate virtuală, robotică, terapie online etc.).

Clinica PsyTech a fost fondată de Prof. „Aaron T. Beck” Univ. Dr. Daniel DAVID, după modelul clinicilor de la universităţile de profil din SUA (ex. Harvard University) şi de la Albert Ellis Institute, SUA. Profesorul David a introdus prin mecanisme instituţionale psihoterapiile cognitiv-comportamentale în România, incluzând tehnologiile virtuale, robotica/roboterapia şi consilierea genetică în cadrul lor, după studii cu fondatorii acestor terapii: Dr. Albert Ellis (SUA) şi Dr. Aaron T. Beck (SUA). Profesorul David are contribuţii inovative majore la dezvoltarea diagnosticului şi psihoterapiei la nivel internaţional, fiind cel mai citat psiholog român în literatura internaţională de profil, şi cel care a introdus/promovat în România conceptele de psihodiagnostic şi psihoterapie validate ştiinţific.

Clinica PsyTech este partea de servicii clinice inovative a unui Consorţiu de Excelenţă complex, format din:

Serviciile noastre exprimă cele mai noi dezvoltări în domeniu la nivel internaţional (prin componentele didactice şi de cercetare) şi cele mai înalte standarde de calitate (prin componenta de formare). Specialiştii noştri sunt pregătiţi în psihodiagnostic şi intervenţii psihologice validate ştiinţific, cu formare extensivă în ţară şi străinătate, în psihoterapii cognitiv-comportamentale (ex. terapia comportamentală, terapia cognitivă, terapia raţional-emotivă şi comportamentală, terapia prin acceptare şi acţiune, terapia comportamentală dialectică, terapia focalizată pe schemă, terapia metacognitivă, terapia focalizată pe realitate etc.) şi în proceduri clinice adiacente acestora (ex. terapia prin robotică şi realitate virtuală etc.).

Încă de la înfiinţare sa, Clinica PsyTech a fost gândită ca un Centru de Excelenţă care: (1) să reunească cei mai buni profesionişti în domeniu, pregătiţi la standarde internaţionale şi tributari mentalităţii “evidence-based” şi “scientist-practitioner” şi (2) să ofere cele mai avansate servicii de specialitate, stabilind standardele de practică psihologică în domeniu, în Cluj-Napoca şi în ţară.

În cadrul Clinicii se formează noi generaţii de profesionişti în regim de „rezidenţiat psihologic” [ex. psihologi clinicieni, consilieri psihologici, psihoterapeuţi (psihologi şi medici), masteranzi, doctoranzi şi postdoctoranzi etc.], aceasta servind ca bază de formare profesională avansatăşi caplatformă de cercetare inovativă în domeniu. În acest sens Clinica PsyTech are unităţi clinice externalizate în cadrul:

  • Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca;

  • Căminului Pentru Seniori „Theodora”, Cluj-Napoca.